Cykla med Skäftekärr som bas

Att cykla är det ultimata sättet att uppleva norra Öland. Därför har vi tagit fram cykelrundor i olika längd och varierande svårighetsgrad som bjuder på underbar natur, fantastisk utsikt, sevärdheter, bad och matställen längs vägen. Alla kan hitta en runda som passar, från 1 (lätt) till 5 (svår) som alla börjar och slutar i Skäftekärr.

 

Tour de Öland

Klicka för att ladda ner karta

Distans: 55 km

Höjdskillnad: 158 höjdmeter (3.5/5 jobbighetsgrad)

Underlag: 90% grus och stig. Vi rekommenderar en mountainbike, en gravelbike eller en bra hybrid för största möjliga njutning.

Att ta med: Lite extra energi, kanske choklad och dryck. Badkläder.

Under lågsäsong: Energi för hela rundan

 

Vi startar naturligtvis precis utanför knuten och ger oss av åt sydost. Självklart väljer ni själva, men vi gillar att avsluta längs med havet. Kan ju vara läge att kolla vinden dock. Är den starkt nordlig föreslår vi att ni kör rundan åt andra hållet.

Vi rullar rakt in i skogen på grusväg och snart kommer vi fram till Vedborms bygata. Vill man stanna till där, kan man exempelvis göra en avstickare till Vedborms Alpacka och se på djuren. Här kantas vägen av klassiska röda stugor, gårdar och stenmurar. Doften av land och gräs omringar oss.

Vi rullar vidare mot Löttorp där den fikasugna redan här har möjlighet att göra stopp. Fina bakelser på Löttorps konditori, Kalk kök och bar har grymma hamburgare och även en öl för den som behöver extra vätska, Rosas Handel erbjuder lokalproducerade charkuterier och delikatesser.

Snart lämnar vi ”centralorten” och viker in på den lummiga och raka cykelvägen som leder oss rakt in på Löttorps Golfklubb. Är man sugen på käk här är deras Raggmunk med fläsk berömt på hela Norra Öland, men matresan fortsätter. Ninnis Kroppkaksbod passeras med liten marginal, missa inte Ölands nationalrätt, dessutom är det bara en liten, liten avstickare till Källa Glassgård och där vet de hur man serverar rejäla och spektakulära glassar.

Vi fortsätter turen söderut och snart är det dags att vika av mot havet. I Sandvik finns fler ställen att stanna på. Hamnen är vacker exempelvis.

Och nu väntar en av Sveriges absolut vackraste vägar, längs med Kalmarsund. Snart passeras Jordhamn, men Ölands enda bevarade skurkvarn. I kvarnen slipades kalkstenen som bröts längs med kusten innan den skickades till fastlandet.

Längs med vägen finns otaliga möjligheter till bad och picknick. Landskapet är säreget, kargt och oändligt vackert. Så småningom kommer ni fram till Byrum, där ni kan se Ölands enda raukar. Har ni möjlighet att cykla den här turen framåt eftermiddagen och därmed få solnedgången över sundet, ska ni ta den. Det är ett minne för livet.

 

Lilla turen runt Horns Kungsgård

Klicka för att ladda ner karta

Distans: 30 km

Höjdskillnad: 83 höjdmeter (2/5 jobbighetsgrad)

Underlag: 70% grus och stig. Vi rekommenderar en mountainbike, en gravelbike eller en bra hybrid för största möjliga njutning.

Att ta med: Lite extra energi, kanske choklad, bullar eller en smörgås. Dryck. Badkläder.

Under lågsäsong: Energi för hela rundan

 

Turen går åt sydväst. Självklart väljer ni själva håll, men vi gillar att avsluta längs med havet. Den här lite kortare turen åt söder är inte lika vindutsatt som den längre, så här kan man gott spara det bästa till sist, cyklingen längs med havet. Till en början följer vi samma rutt som 55 kilometers turen och de första kilometrarna är genom djupa skogen och gruset kan vara lite stökigt, men det betyder bara att vi får upp värmen snabbt. Ganska snart svänger vi dock ut på Vedorms bygata. Vill man stanna till där, kan man exempelvis göra en avstickare till Vedborms Alpacka och se på djuren. Här kantas vägen av klassiska röda stugor, gårdar och stenmurar.

Vi rullar vidare mot Löttorp, där den fikasugna redan här har möjlighet att göra stopp. Fina bakelser på Löttorps konditori, Kalk Kök och Bar har grymma hamburgare och även en öl för den som behöver extra vätska (under sommartid), Rosas Handel erbjuder lokalproducerade charkuterier och delikatesser.

På andra sidan Löttorp väntar en mer säregen natur. Nu är vi på landet på riktigt och snart passerar vi Lammet & Grisen. En riktig dröm för köttälskaren, med fantastisk mat (öppet hela sommaren). På den här turen rundar vi, med visst avstånd, Hornsjön, Ölands största insjö. På västra sidan av Hornsjön, i Horns Kungsgårds naturreservat, finns en mytomspunnen udde, nämligen Klosterholmen. Det är en liten udde som sticker ut i sjön. Som namnet antyder har stenruinen som finns här länge satts i samband med någon sorts klosterverksamhet, men det stämmer inte alls. Istället är det en medeltida storgård med försvarsfunktion, en privat borg helt enkelt. Vågar man kan man ge sig ut på en liten detour här, i naturreservatet. Annars är vägen i sig magiskt vacker. Och vi snirklar oss sakta ned mot vattnet och Kalmarsund.

Och nu väntar en del av Sveriges absolut vackraste vägar längs med Kalmarsund. Snart passeras Horns Udde, där stenbrytning pågått sedan medeltiden. ”Ölands-marmorn”, den röda kalkstenen, har varit efterfrågad vid byggandet av slott och kyrkor. Här är en perfekt plats att ta en kortare paus, innan turen vänder in i landet igen för att avslutas genom skogen.

 

Gruskärlek till Långe Erik

Klicka för att ladda ner karta

70 km norr

Distans: 70 km

Höjdskillnad: 122 höjdmeter (4/5 jobbighetsgrad)

Underlag: 90% grus och stig. Vi rekommenderar en mountainbike, en gravelbike eller en bra hybrid för största, möjliga njutning.

Att ta med: Lite extra energi, kanske choklad, bullar eller en smörgås. Dryck. Badkläder.

Under lågsäsong: Energi för hela rundan

 

Den här turen anpassas med fördel efter vinden. Välj så att ni får medvind längs med kusten. Blåser det från norr, avslutar ni med kuststräckan, blåser det från söder, gör ni tvärt om. Det här är en lite längre tur med varierat underlag. Fantastiska stigar, grusvägar, lite sand. Här krävs lite mer tryck i benen, eller möjlighet att vara ute en hel dag. Känner man ändå att energin tar slut, finns det en hel del ställen att korta av turen på.

Vi startar turen som om vi hade en sydlig vind. Det betyder att vi börjar med att cykla söder ut mitt på ön, genom de djupaste skogar Öland har att erbjuda. Till en början kan gruset vara lite stökigt, men ganska snart väntar enklare åkning, på Byrumsvägen som vi följer en bit. Vi rullar vidare mot Löttorp där den fikasugna redan här har möjlighet att göra stopp. Fina bakelser på Löttorps konditori, Kalk Kök och Bar har grymma hamburgare och även en öl för den som behöver extra vätska (under sommartid), Rosas Handel erbjuder lokalproducerade charkuterier och delikatesser.

På andra sidan Löttorp väntar en mer säregen natur. Nu är vi på landet på riktigt och snart passerar vi Lammet & Grisen. En riktig dröm för köttälskaren, med fantastisk mat (öppet hela sommaren). På den här turen rundar vi, med visst avstånd, Hornsjön, Ölands största insjö. På västra sidan av Hornsjön, i Horns Kungsgårds naturreservat, finns en mytomspunnen udde, nämligen Klosterholmen. Det är en liten udde som sticker ut i sjön. Som namnet antyder har stenruinen som finns här länge satts i samband med någon sorts klosterverksamhet, men det stämmer inte alls. Istället är det  en medeltida storgård med försvarsfunktion, en privat borg helt enkelt. Vågar man kan man ge sig ut på en liten detour här, in naturreservatet. Annars är vägen i sig magiskt vacker. Och vi snirklar oss sakta ned mot vattnet och Kalmarsund.

Efter ungefär 18 km kommer vi fram till vattnet och börja cykla norrut längs med den spektakulära strandlinjen. Här går att bada på otaliga ställen och naturen bjuder upp till dans av sällan skådat slag. Det går inte ens att säga att en plats är mer lämplig än en annan för picknick, för hela sträckan är makalöst vacker. Efter ungefär 25 kilometer cyklar vi förbi Byrums raukar, de enda av sitt slag i Sverige förutom på Gotland. Snart passeras Byxelkrok och färden går över Neptuni Åkrar. Området är ett stenfält, som en åker. Det fick sitt namn av Carl von Linné 1741,[2] efter den romerske havsguden Neptunus. På de i övrigt nästan helt vegetationslösa strandvallarna blommar under sommaren mängder av Blåeld. Under sommarmånaderna finns många möjligheter att stanna och äta eller fika i Byxelkrok på vägen mot Ölands norra udde och Långe Erik, där det måste tas en obligatorisk bild bredvid fyren innan vi vänder hemåt.

Vägen söderöver går till stora delar genom skogen. Vi passerar Böda Sand på nära avstånd, så vill man ta en avstickare till Sveriges Riviera så går det utmärkt. Snart är vi hemma igen efter en hel, eller halv dags magisk cykling. Med garanterat trötta ben.

 

Historisk cykel med skogsbad

Klicka för att ladda ner karta

Distans: 30 km

Höjdskillnad: 122 höjdmeter (4/5 jobbighetsgrad)

Underlag: 80% grus och stig. Vi rekommenderar en mountainbike, en gravelbike eller en bra hybrid för största möjliga njutning.

Att ta med: Det här är en runda som kräver matsäck. Kanske choklad, bullar eller en smörgås. Dryck. Badkläder.

 

Vi rullar ut på asfalt i sydlig riktning, men snabbt väjer vi in i skogen. Den här rundan skulle per definition kunna kallas en naturbadarrunda. Inte ett fik eller en restaurang kommer att skådas, så glöm inte packa egen energi. Snart korsar vi Byrumsvägen igen för att ta oss ned mot havet. Vi följer den fantastiska kuststräckan några kilometer innan vi lämnar all redighet och ger oss rakt in i allt det gröna. Där håller vi oss sen, nästan hela turen. Naturen här är magisk.

När vi närmar oss turens slut, passerar vi Rosendals järnåldersby med 14 husgrunder. En del av husgrunderna och gärdesgårdarna är över en meter höga. Här kan man gå mellan husen och känna hur det var på järnåldern. Förutom husen finns ett gravfält som tillhör byn.

 

Lilla rundan Skäftekärr

Klicka för att ladda ner karta

Distans: 13.4 km

Höjdskillnad: 59 höjdmeter (1 i jobbighetsgrad)

Underlag: 80% grus och stig. Vi rekommenderar en mountainbike, en gravelbike, en ”vanlig” cykel eller en bra hybrid för största möjliga njutning. På den här rundan är det lite trafik.

Att ta med: Ta med  fika, så ni kan njuta av naturen!  Kanske choklad, bullar eller en smörgås. Glöm inte dryck.

 

 

Det här är en perfekt runda för den som vill ge sig ut i naturen, andas frisk luft och bara ta det lite lugnt. Ingen hets, ingen stress. Långsamt och härligt med knaster under hjulen. De här vägarna är perfekta för hela familjen. Lite trafik och avskilt. Vi ger oss av åt sydost från Skäftekärr och passerar snart Tujaskogen. Skogen planterades 1878 av jägmästare J E Boman. Hans idé var att Tujan skulle användas som skogsproduktion. Det slog inte så väl ut, men satsningen blev ändå lite av en turistattraktion. Idag är det inte så mycket kvar av Tujaskogen, men den är fortfarande fin att titta på. Vi rullar vidare på vägen och efter en tid lämnar vi skogsvägen för fin stig. Bara en liten bit, men nu är vi verkligen nära naturen. Här kan det vara lite stökigt, kanske läge att gå om du cyklar en vanlig leasure-cykel med korg.

Så småningom kommer vi fram till Byrumsvägen. Vi går över den och nu är vi nära havet och stranden vid Kalmarsund om man orkar en avstickare. Perfekt för fikakorgen. Därefter rullar vi hemåt och har bara några kilometer kvar till målet. Det här kan vara en lagom utmaning eller en perfekt liten kvällstur.

 

 

Att använda Ride With GPS

 

Alla våra rundor är möjliga att tanka ned i telefonen.

För att kunna göra det måste ha eller installera appen Ride With GPS.

 

För att kunna använda våra digitala rutter går du in i App store för Iphone eller Play butiken för Androider och söker på Ride with GPS. Ladda hem den. Appen är gratis.

 

Därefter loggar du in på befintligt konto eller skapar ett.

 

Längst ner i ditt fönster på mobilen hittar du nu en meny. Längst till höger i den menyn finner du en symbol som ser ut som Rubiks kub där det står ”More”. Klicka på den.

 

Nu öppnas en meny där det som ett alternativ står Open shortcut.

Nu tillåter du din kamera att scanna de QR koder som finns för respektive runda.

 

God tur!